KEPEĞİN SEBEPLERİ
Kepek Neden Olur?
Kepeğin meydana gelmesi, sanıldığı gibi bakımsızlıktan ya da sağlığa dikkat etmemekten kaynaklanmaz. Çok sağlıklı beslenen ve saç bakımına özen gösteren kişilerde de kepeklenme gibi problemler görülebilir. Eğer kepek sorunu yaşadığınız halde bu problemi tedavi edecek yöntemler kullanmayı tercih etmiyorsanız ileride daha büyük problemler yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla kepek mutlaka dikkate alınması gereken bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kepek oluşumunda etkili olan belli başlı davranışlar ve faktörler şunlardır:
- Saçların yeteri kadar taranıp fırçalanmaması kepek oluşturabilir.
1.Saçı yeterince taramamak
Saçı düzenli olarak fırçalamak ya da taramak kepek riskinin azalmasına destek olur. Saçlar tarandığı zaman saç derisindeki doğal yağlar saç tellerine dağılır. Böylece saç derisinde fazla yağ birikmemiş olur.
- Cildin kuru olması saç derisini de kurutur.
2.Kuru cilt
Kuru cilde sahip olanlarda kepek sorunu görülme olasılığı daha fazladır. Saç derisi de cildin geri kalanı gibi kurur ve bu kuruma sonunda pullanmalar, yani kepek başlayabilir. Hatta saç derisi kuruyunca gerilebilir böylece kaşıntı da başlar.
- Soğuk hava koşulları saç derisinde ölü hücre sayısını arttırır.
3. Hava şartları
Kepek, kış aylarında daha da fazla artmaya meyillidir. Saç derisi soğuk havalarda kurumaya başladığı için pullanmalar artar. Bu da kepek sorununa neden olur.
- Sedef, egzama ve benzeri cilt hastalıkları
4.Deri rahatsızlıkları
Egzama, sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına sahip olanlar da kepek sorunu yaşamaya meyillidirler. Bu tip hassas ciltlere özel bakımlar yapmak için mutlaka dermatolog yardımı alman gerekir.
- Parkinson hastalığı gibi bazı nörolojik hastalıklar
- HIV virisü ve bağışıklık sisteminin zayıf olması
5.Nörolojik hastalıklar
Küçük cilt parçaları saç derinizden “pul pul” dökülebilir ve omuzlarınızda belli bir beyaz serpinti bırakabilir. Aşırı kuru veya yağlı cilt, HIV veya Parkinson hastalığı gibi bazı hastalıklar da buna neden olabilir. Nörolojik hastalıklar, kalp hastalıkları ve bağışıklık sistemi ile alakalı rahatsızlıklar da kepeğe neden olabilir.
- Çinko, B vitamini ve bazı faydalı yağların eksikliği
6.Mineral Eksikliği
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu minerallerin eksikliği kepeklenmeye sebep olabilir
- Yaşa ve cinsiyete göre kepek oluşumu artabilir.
7.Yaş ve Cinsiyet
Araştırmalar ergenlikten orta yaşlara kadar kepeklenmenin arttığını gösterir.
- Yoğun stresli yaşam
8.Stres Etkisi
Evet, duygusal ya da fiziksel olması fark etmez, stres altında da kepek gibi saç sorunları ortaya çıkabilir.
- Saç derisinde mantar oluşumu gibi sağlık sorunları
9.Mantar Oluşumu
Kafa derisinde oluşan mantar ve deri rahatsızlıkları kepek oluşumunda rol oynarlar
- Saç derisinde meydana gelen seboreik dermatit gibi egzama hastalıkları
10.Seboreik Dermatit
Tabii ki seboreik dermatit rahatsızlığı olanlar da kepek sorunuyla sık sık karşılaşırlar çünkü bu deri hastalığı kulağın arkası, kaşlar, burnun kenarlarını etkilediği gibi, saç derisini de etkiler. Bunun sonucunda da saç derisi hassaslaşır, tahriş olur ve fazladan deri hücreleri üretmeye başlar. Üretilen fazla hücreler ölüp dökülerek de kepek sorununu ortaya çıkartırlar. Ancak her kepek sorunu seboreik dermatit ile ilişkilendirilmemelidir. Bu ayrımın yapılabilmesi için de mutlaka dermatolog görüşü almak gerekir.
- Beslenme Düzeni
11.Doğru Beslenme
B vitamini, Çinko içeren besinler düzenli şekilde tüketilmediğinde de kepeğe davetiye çıkartabilirsin.
- Saçı gereğinden az veya gereğinden fazla yıkamak
12.Saçları Yıkamak
Olması gerekenden fazla yıkamak saçta bulunan yağları arındıracağından saçları besleyemez ve kuruluk oluşmaya başlar devamında kepeklenme olma ihtimali çok fazla artar
- İçinde yoğun kimyasal madde içeren jöle, saç spreyi, köpük ve saç şekillendirici kullanmak
13.Saç Ürünleri Kullanımı
Doğru ürün kullanımı kepeklenmeyi etkiler.
Görüldüğü üzere kepek oluşumuna sebep olan faktörler oldukça geniş bir perspektifte ele alınabilir. Dışsal faktörlerin yanı sıra yanlış saç bakım davranışları kepek oluşumuna davetiye çıkarabilir. Öte yandan kan ve deri hastalıkları da saç derisini öldüren faktörler arasında olduğu için bunun bir yan etkisi olarak kepeklenme görülür.
Yorumlar
Yorum Yaz