Perukçuların 'Türk saçı'na olan talebi artıyor, fiyatlar yükseliyor
Parlak, yumuşak ve uzun "Türk tipi saçlar", dünya peruk ve saç sektöründe giderek artan bir üne sahip ve fiyatını (1.300 $) yükseltti.
Orijinal Türk saçlarının arzı, kadınların saç modellerindeki değişiklikler, boya ve kına kullanımının artması ve doğallık kaybı gibi çeşitli nedenlerden dolayı azaldığından, fiyatı önemli ölçüde arttı. Özellikle kanser nedeniyle saçlarını kaybeden ve daha güzel bir görünüme sahip olmak isteyen kadınlar arasında peruk kullanımı da artmıştır.
Peruk üreticileri, Türk saçlarına olan ilginin artmasına rağmen, talebi karşılayacak kadar bulmakta zorlandıklarını söyledi.
20 yıldır Antalya'da çalışan peruk üreticisi Özgür Demir, Demirören Haber Ajansı'na (DHA) saç elde etmenin zorlaştığını söyledi. Geçmişte bazı insanların Anadolu'da seyahat ettiğini ve köylerde yaşayan kadınlardan topladıkları saçları peruk üreticilerine sattığını belirtti. Ancak günümüzde bu tedarikçilerin eksikliği nedeniyle, tedarikçiler saçlarını satmak isteyen kişilerle kuaförlerin rehberliğinde iletişime geçmelidir.
"Peruk yaparken Türk saçını tercih ediyoruz. Türk saçı kalın telli yapısı ile daha doğaldır. Kalın Türk saçları yumuşak dokusu nedeniyle yıpranmaz, güzel görünümü nedeniyle de tercih edilir. Bir kilogram için yaklaşık 1300 $ ödüyoruz" dedi.
Uzmanlara göre, doğal saç bulmak daha zor hale geldi. Değişen kentsel yaşam, kadınların daha kısa saç tercihi ve artan renklendirme, kullanılabilir ürünün bozulmasına katkıda bulunmuştur. Organik yöntemlerin yardımıyla saç bakımının "Türk saçı"nı kalıcı bir fenomen haline getirdiği bir ülke için talihsiz bir gelişmedir.
Demir, bazı kadınların saçlarını boyamak istememesi ve perukları günlük aksesuar olarak kullanması nedeniyle satışlarının arttığını söyledi.
"40 santimetrelik bir kadının saç kesiminden yaklaşık 200-250 gram saç elde ediyoruz. Perukları 4.500 TL'ye satıyoruz. Daha fazla çaba gerektiren tığ işi perukların fiyatı 9.000 TL'den başlıyor" dedi.
Türkiye, bu tür ekimlerdeki uzmanlığı ile saç ekimi arayan yabancılar için de popüler bir noktadır. Koronavirüs pandemisi işleri biraz kısıtlasa da, gelişen endüstri, her yıl ülkenin birinci sınıf nakil kliniklerine geri çekilen saç çizgileri veya kelliği olan çok sayıda insanı kendine çekiyor.
Yorumlar
Yorum Yaz